نمای کرتین‌ وال

کرتین وال چیست؟

نمای کرتین وال، نمای خود ایستای تمام شیشه ای است که این روزها مورد توجه بسیاری از طراحان و سازندگان پروژه های مدرن قرار گرفته است. این ساختار خود ایستا بار اضافه ای را به ساختمان تحمیل نمی کند و در صورت طراحی و نصب صحیح، سنگینی وزن شیشه ها و نیروهای خمشی همگی متوجه پوسته خارجی نمای ساختمان می باشد. کرتین وال ها به دو دسته تقسیم میشوند استیک (stick) و یونیتایز (unitized).

در این مقاله، به تعریف کلی نمای کرتین وال میپردازیم، برای مطالعه جزییات بیشتر درباره این نمای ساختمانی، می‌توانید به مقاله نمای کرتین وال مراجعه کنید.

سیستم استیک-فیس کپ

سیستم استیک:

ویژگی اصلی سیستم کرتین وال استیک (Stick) این است که در محل پروژه مونتاژ صورت می گیرد. در سیستم استیک، لامل ها قبل از اجرای نمای کرتین وال در داخل کارخانه تولید و لقمه بندی می شود و سپس به کارگاه ساختمانی ارسال شده وکلیه مراحل مونتاژ نما در محل پروژه انجام می گیرد و از هزینه حمل قطعات بزرگ ساخته شده کاسته می شود. به دلیل اندازه گیری همزمان در سایت و ساخت قطعات، دیگر نیازی به کنترل عملیات ساخت در کارخانه نمی باشد. سیستم استیک به دو دسته اصلی فیس کَپ (Face Cap) و فول فریم لِس (Full Frameless) تقسیم می شود. برای درک تفاوت این دو نما می توانید به مقاله تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس مراجعه کنید.

سیستم استیک فیس کپ (Face Cap) سیستمی است که در آن از قطعات عمودی یا مولین (Mullion) و قطعات افقی یا ترنزوم (Transom) استفاده می شود. اجزاء این سیستم را لامل می نامیم. در این سیستم قطعات عمودی (Mullion) ابتدا نصب می گردند، سپس قطعات افقی (Transom) و در نهایت شیشه و یا لنگه های پنجره بازشو روی سیستم نصب می گردند. در سیستم استیک قطعات نگهدارنده جام های شیشه از بیرون مشخص اند. این قطعات نگه دارنده را به عنوان کپ (Cap) می شناسیم.

کرتین وال فول فریم لس:

فول فریم لس ها به دو بخش یو چنل (U-Channel) و فریم لس (Framless) تقسیم می شوند. در سیستم فول فریم لس، نمای خارجی تنها بصورت شیشه دیده می شود. مزیت این سیستم این است که در صورت طراحی نما توسط آرشیتکت با سطحی تمام شیشه ای، این امکان توسط سیستم فول فریم لس فراهم می شود و در نمای خارجی هیچ گونه تقسیم بندی دیده نمی شود. علت نامگذاری این سیستم، قطعه ی U شکل اسپیسر (Spacer) آن است. در این سیستم سازه ی لامل مانند سیستم فیس کپ می باشد اما ساختار شیشه آن کاملا متفاوت است. همچنین به لحاظ هزینه و نوع چسب های بکار رفته تفاوت های اساسی وجود دارد. علت این است که در این سیستم شیشه از بیرون نگه داشته نمی شود و 50 درصد بار شیشه که مربوط به بخش داخلی است به صورت مکانیکی توسط یک بست نگه داشته می شود و شیشه ی بیرونی توسط چسبی که به این اسپیسر می چسبد، نگهداری می شود.

کرتین وال فول فریم لسکرتین وال فول فریم لس

اینجا نیاز به یک چسب مخصوص وجود دارد زیرا استفاده از چسب های معمولی خطرات غیر قابل جبرانی به همراه دارد. برای مثال بعضی افراد کم تجربه و کم دانش با استفاده از چسب پلی سولفاید و بوتیل که به شیشه های معمولی دوجداره زده می شوند باعث ایجاد فاجعه می شوند. این چسب ها زیر نور آفتاب تجزیه شده و از قسمت جلویی جدا می شوند. برای جلوگیری از این مشکل می بایست از چسب های گس گت، لاستیک ها و چسب درز بندی پلی اورتان (Weather sealing) و پرکننده استفاده کنیم که با استفاده از تکنیک های خاص توسط تیم ایستاوین با دقت طراحی و اجرا می گردند. در این سیستم نیز ما یک نمای یکپارچه شیشه ای مشاهده می کنیم.

سیستم یونیتایز:

کرتین وال یونیتایز به صورت یونیت‌ های جداگانه تولید می شوند. در حال حاضر استفاده از آنها بسیار نادر است اما با توجه به زلزله خیز بودن بسیاری از نقاط ایران و ویژگی این نوع کرتین وال، سیستم یونیتایز روز به روز مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند.

برای مطالعه و آگاهی از ویژگی ها و مهارت های مجری این نمای ساختمانی، می توانید به مقاله مجری نمای کرتین وال مراجعه فرمایید.

سیستم اسپایدر:

سیستم اسپایدر:

علت نام گذاری نمای اسپایدر، بست های عنکبوت شکلی است که در آن بکار می رود. اسپایدر به سه دسته کلی پایپ (Pipe) یا لوله ای، فین گلاس و ترکیبی کابلی (Tensegrity) تقسیم می شود. با وجود گستردگی بصری نمای اسپاید، استفاده از این نمای شیشه ای عموما جهت فضاهای عمومی و نیمه عمومی توصیه می شود. علت این امر این است که به دلیل سیلینگ خاص یراق اسپایدر، در صورت استفاده از شیشه دو جداره در مقایسه با شیشه تک جداره هزینه متریال بکار رفته بالا می رود، به همین دلیل در بسیاری از موارد شیشه های نمای اسپایدر تک جداره انتخاب می شوند. شیشه های تک جداره در مقایسه با شیشه های دو جداره از ضریب انتقال صوت و حرارت پایین تری برخوردارند و در نتیجه آسایش حرارتی و صوتی ساکنین را بطور کامل تامین نمی نمایند.

برای مطالعه بیشتر می توانید به مقاله انواع نمای اسپایدر مراجعه کنید.

سیستم اسکای لایت (Skylight)

اسکای لایت سازه های شیشه ای سقفی هستند که این روزها توجه بسیاری از معماران را به خود جلب نموده اند. با توجه به این که شیشه در سطح افق گستره می شود میزان باری که تحمل می کند متفاوت است. در نمایی که به صورت عمود بر زمین است این نیرو به صورت فشاری و کششی عمل میکند؛ اما در اسکای لایت، نیروی خمشی ایجاد می شود و طبیعتا خمش بسیار آسیب زننده تر است. علت این امر این است که علاوه بر نیروی ناشی از برف، باد و زلزله، نیروی ثقلی نیز اضافه می شود و خمش بالایی را ایجاد می نماید. اسکای لایت یا سقف شیشه ای علاوه بر زیبایی و ظرافت، ورود نور طبیعی را تا 3 برابر افزایش می دهد و در صورت طراحی دقیق و نصب صحیح، این سیستم کاملا آب بند و هوابند می باشد. اسکای لایت یا سقف شیشه ای در اشکال مختلف اعم از هرمی، کروی، استوانه ای، مسطح و … توسط تیم ایستاوین طراحی و اجرا می گردد. همچنین اسکای لایت به لحاظ ساختار به دو صورت ثابت و متحرک اجرا می شوند.

برای مطالعه اطلاعات بیشتر راجع به این نوع نما می توانید به صفحه مقاله سقف شیشه ای (اسکای لایت) مراجعه کنید.