در واقع منظور از لامل همان سازه های فلزی است که در نماهای شیشه ای به کار میروند. امروزه نماهای شیشه ای به دلیل جلوه باشکوه و مزایای زیادی که دارند مورد استقبال بیشتر طراحان و سازندگان قرار گرفته اند. به عبارت دیگر پایه و اساس نمای شیشه ای همان لامل یا سازه فلزی است. این سازه فولادی به صورت عمودی و افقی اجرا می شود. به سازه های افقی ترنزوم و به سازه های عمودی مولیون گفته می شود. سازه های افقی و عمودی یک فضای مشبک را به وجود می آورند.
سازه فلزی در چند نوع آلومینیومی، چوبی و فولادی ساخته می شوند. سازه چوبی از نظر ظاهر زیبایی فوق العاده ای دارد اما هم از نظر قیمت، هزینه اجرای آن زیاد است و هم اینکه مقاومت زیادی در برابر شرایط مختلف جوی ندارد. سازه فولادی نیز از نظر مقاومت در برابر ضربه مقاومت زیادی دارد اما هم دارای وزن زیاد و هم مقاومت کم در برابر رطوبت است. اما سازه آلومینیومی به دلیل مزایای زیادی که دارد مورد توجه بیشتر طراحان قرار گرفته است. معمولا از نماهای شیشه ای در ساختمانهای اداری، تجاری، برج ها و فرودگاه ها استفاده می شود. در ادامه مطلب به معرفی بیشتر سازه فلزی آلومینیومی و مزایای آن خواهیم پرداخت.
لامل
ویژگیهای لامل و مزایای آن
همانطور که اشاره شد امروزه بیشتر از سازه آلومینیومی به دلیل مزایای زیاد آن در مقایسه با نوع چوبی و فولادی استفاده می شود. این مزایا شامل مواردی است که به آنها اشاره می شود.
– یکی از دلایل استفاده از سازه آلومینیومی وزن بسیار سبک آن است. همچنین علاوه بر وزن سبکی که دارد مقاومت زیادی در برابر سنگینی و فشار شیشه دارد.
– یکی از ویژگیهای سازه فلزی مقاومت آن در برابر زلزله است. در واقع با وجود اینکه نماهای شیشه ای بر روی سیستم لامل اجرا می شوند اما میزان مقاومت سازه فلزی به نحوی است که در صورت وجود زلزله سازه استحکام خود را حفظ می کند.
– در طراحی لامل شیارهایی در نظر گرفته می شود. دلیل طراحی این شیارها این است که بتوان کار عایق بندی شیشه ها را به صورت اصولی انجام داد. معمولا از یک لاستیک به نام ای پی دی ام جهت درزبندی شیشه در نماهای شیشه ای استفاده می شود.
– یکی دیگر از ویژگیهای سازه آلومینیومی مقاومت آن در برابر رطوبت است. سازه آلومینیومی در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شود، به همین دلیل ماندگاری و طول عمر مفید زیادی دارد.
– علاوه بر موارد ذکر شده یکی دیگر از ویژگیهای لامل آلومینیومی عدم تغییر رنگ آن در برابر تابش نور خورشید است. همچنین با توجه به ویژگیهای زیادی که سازه آلومینیومی دارد قیمت بسیار مناسبی در مقایسه با سایر متریال ها دارد.
ویژگی نماهایی که با سازه فلزی اجرا می شوند
نماهایی که با سازه فلزی اجرا می شوند علاوه بر زیبایی چشمگیر، مزایای زیادی نیز دارند. یکی از ویژگیهای این نماهای شیشه ای عایق بودن آنها است، به همین دلیل در ساختمان هایی که این نماها به کار میروند در مصرف انرژی حرارتی و برودتی صرفه جویی قابل توجه ای می شود.
علاوه بر این به دلیل شیشه ای بودن این نماها، نیاز به روشن کردن لامپ در طول روز نیست، چون فضای داخلی ساختمان با نور طبیعی روشن می شود و این امر خود سبب کاهش مصرف برق نیز می شود.
یکی از ویژگیهای لامل که اهمیت زیادی نیز دارد این است که هیچگونه بار مرده ای را روی ساختمان به وجود نمی آورد. به عبارت دیگر وزن حاصل از شیشه ها روی سازه فلزی است، این سازه نیز کاملا جدا از ساختمان طراحی و اجرا می شود.
نحوه قرار گیری شیشه در سازه فلزی
انواع نماهایی که برای اجرای آنها از این سازه فلزی استفاده می شود
انواع نمای شیشه ای شامل: کرتین وال، فریم لس، فیس کپ، یو چنل و اسپایدر است. جهت اجرای این نماهای شیشه ای قبل از هر کاری باید سازه فلزی طراحی شود. اندازه شبکه بندی لامل ها با توجه به نوع نما متفاوت است. در بعضی از نماهای شیشه ای ابعاد شبکه بندی بزرگ و بعضی دیگر نیز کوچک تر است. سازه ای که برای اجرای این نماها به کار میرود از نظر کیفیت، کیفیتی یکسان دارند و تنها تفاوت این نماهای شیشه ای در نوع نصب و عایق بندی آنها است.
به عنوان مثال در نمای شیشه ای فیس کپ از درپوش هایی در نما استفاده می شود که در نمای فریم لس استفاده نمی شود. علاوه بر این در نمای بیرونی فیس کپ، شبکه بندی افقی و عمودی نما دیده می شود و شیشه به صورت یکدست نیستند. اما در نمای فریم لس شبکه بندی دیده نمی شود و شیشه ها کاملا به صورت یکدست دیده می شوند. نمای اسپایدر بیشتر مناسب ساختمانهای بلند است. جنس سازه نمای اسپایدر و یراق آلات آن از استیل است و این هماهنگی زیبایی خاصی را به این نمای شیشه ای می دهد.
چگونگی عایق کردن شیشه روی سازه فلزی
کار عایق بندی شیشه روی لامل به صورت کامل و اصولی انجام می شود و با توجه به نوع نما متفاوت است. به عنوان مثال در نمای یو چنل فضای بین شیشه و سازه توسط چسب مخصوص سیلیکونی پر می شود و هیچگونه فضای خالی جهت نفوذ هوا و یا رطوبت باقی نمی ماند. در نمای فیس کپ نیز از لاستیک ای پی دی ام جهت عایق بندی استفاده می شود. این لاستیک به دلیل داشتن کیفیت فوق العاده و مقاومت بالا در برابر تابش نور خورشید یک عایق کامل در برابر نفوذ هرگونه گرد و غبار، هوا و صدا به محیط داخلی ساختمان ایجاد می کند.
لاستیک ای پی دی ام جهت عایق بندی
شیشه هایی که در نماهای شیشه ای به کار میروند
در نماهای شیشه ای از شیشه های معمولی استفاده نمی شود. شیشه هایی که در این نماها به کار میروند به دلیل اینکه باید یک عایق برای نما ایجاد کنند از نوع دوجداره و سه جداره هستند. همچنین این شیشه ها باید مقاومت زیادی در برابر هرگونه ضربه داشته باشند. شیشه هایی که در این نما به کار میروند از نوع سکوریت و لمینت هستند. هر دوی این شیشه ها مقاومت زیادی در برابر ضربه دارند و به راحتی شکسته نمی شوند.
نکاتی که در رابطه با اجرای نماهای شیشه ای و سازه آنها بهتر است در نظر گرفته شود
– همانطور که اشاره شد جهت اجرای انواع نمای شیشه ای از سازه فلزی استفاده می شود. این سازه را می توان از متریال های مختلفی مانند فلز، آلومینیوم و… اجرا کرد. یکی از نکات مهم در رابطه با اجرای نمای لامل این است که از سازه آلومینیومی جهت اجرای شبکه بندی استفاده شود. دلیل اهمیت این نکته این است که اگر از سازه فولادی استفاده شود بعد از مدتی سازه دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود و سبب از بین رفتن کیفیت کل نما می شود.
– علاوه بر این اگر از لاستیک درزگیر، جهت درزگیری بین شیشه و سازه فلزی استفاده شد بهتر است که حتما از نوع لاستیک ای پی دی ام به دلیل مقاومت زیاد آن استفاده شود. لاستیک ای پی دی ام علاوه بر کیفیت بالایی که دارد یک عایق کامل است. چنانچه از چسب هم جهت درزگیری استفاده شود بهتر است از چسب سیلیکونی استفاده شود، چون چسب سیلیکونی در اثر گرما حالت خود را از دست نمی دهد.
نمای کرتین وال
– یکی دیگر از نکات مهم در رابطه با اجرای لامل، اتصالات پیچ و مهره ای با کیفیتی است که لامل های افقی و عمودی را به هم متصل می نماید. استفاده از اتصالات باکیفیت تضمین کننده مقاومت آن ها در برابر شرایط مختلف جوی و بارهای وارده است.
– شیشه هایی که در این نماها به کار میروند تاثیر زیادی در کیفیت اجرای نما دارند. شیشه ها باید دوجداره و یا سه جداره باشند. علاوه بر این ابعاد شیشه ها باید متناسب با ابعاد شبکه بندی باشد، چون اگر شیشه ها کوچک تر از شبکه بندی باشند یک فضای خالی بیشتر از حد استاندارد ایجاد می شود و با نوارهای درزگیری نیز به طور کامل پوشانده نمی شود.
پوشیده نشدن درزها نیز به معنی عایق نبودن نما است. علاوه بر وجود فضای خالی اضافه، کیپ بودن زیاد شیشه با سازه نیز می تواند در هنگام قرار دادن لاستیک ای پی دی ام مشکلاتی مانند تاب خوردن لاستیک را به وجود بیاورد. همچنین در صورت استفاده از چسب نیز نبود فضای کافی می تواند سبب کاهش کیفیت عایق بودن شود چون چسب در جای خود قرار نمی گیرد.
– به دلیل اهمیتی که کیفیت اجرای لامل در نماهای شیشه ای دارد بهتر است کار طراحی و اجرای سازه به افراد و طراحان متخصص در این زمینه سپرده شود تا تمام نکات مهم جهت کیفیت بیشتر کار در نظر گرفته شود.
معرفی یکی از طراحان برتر انواع نمای شیشه ای
یکی از واحدهای تولیدی در زمینه طراحی و اجرای انواع نمای شیشه ای شرکت ایستاوین است. مشاورین این شرکت همچنین در مورد انتخاب نوع نمای شیشه ای و تمام مصالح با کیفیت جهت اجرای نما و سازه کارفرمایان عزیز را به طور کامل راهنمایی می کنند. شرکت ایستاوین تمام مراحل طراحی تا اجرا را از طریق افراد متخصص و حرفه ای انجام می دهد. همچنین این شرکت در راستای احترام به مشتریان تمام محصولات خود را با ضمانت نامه 3 ساله و خدمات پس از فروش 10 ساله ارائه می دهد.