منظور از شیشه هوشمند چیست؟

شیشه هوشمند از جمله امکاناتی است که امروزه در بیشتر ساختمانهای مدرن به کار میرود. مخصوصا ساختمان هایی که در مقابل تابش مستقیم نور خورشید قرار دارند. در واقع می توان گفت که وجود این نوع شیشه برای اینگونه ساختمانها جزء موارد ضروری است. دلیل اهمیت وجود شیشه هوشمند برای ساختمان هایی که در معرض تابش بیشتر آفتاب هستند این است که، از این طریق می توانند میزان ورود به محیط را کنترل کنند و از گرم شدن فضای داخلی در اثر تابش نور خورشید بکاهند.

به شیشه هوشمند اسمارت گلس نیز گفته می شود. آنچه که سبب هوشمند شدن این شیشه ها می شود، وجود تکنولوژی هایی مانند ذره های معلق، کریستال مایع، مواد ترمودینامیک و الکتروکرومیک است. هرکدام از این تکنولوژی ها ویژگیهای خاصی دارند. به طور کلی اجزاء تشکیل دهنده شیشه هوشمند شامل: اینورتر برق، میکروفیلم هوشمند، شیشه و یک ریموت است. میکروفیلم شامل چند لایه است، اولین لایه آن از یک لایه پلیمری تشکیل شده که روی آن یک ماده شفاف قرار گرفته است. این ماده شفاف روی لایه پلیمری، حاوی جریان برق است. بین لایه پلیمری و لایه شفاف ماده PDLC، مواد ترمودینامیک و سایر تکنولوژی هایی که به آنها اشاره شد وجود دارد. منظور از ماده پی دی ال سی همان کریستال مایع است.

برای آشنایی با انواع شیشه پیشنهاد میکنیم مقاله شیشه دوجداره را مطالعه کنید.

استفاده از شیشه هوشمند در دکوراسیون داخلی

دسته بندی شیشه های هوشمند از نظر تکنولوژی ساخت

در یک دسته بندی کلی شیشه اسمارت گلس به دو نوع منفعل و فعال تقسیم می شود. منظور از شیشه فعال این است که جهت مات و شفاف کردن شیشه باید جریان برق وجود داشته باشد. قطع و وصل کردن برق شیشه را نیز کاربر از طریق ریموت انجام می دهد. در شیشه های منفعل نیز، تغییر حالت شیشه از مات به شفاف و بالعکس با توجه به شرایط محیط است. به این معنی که حالت آن با تابش نور و گرما از حالت شفاف به مات تغییر می کند.

با مراجعه به مقاله قیمت شیشه مات شونده می توانید از قیمت این نوع شیشه ها مطلع شوید.

چگونگی عملکرد شیشه هوشمند

در ساخت شیشه هوشمند از نوعی پلاستیک استفاده می کنند. این پلاستیک دارای چند لایه است که در بین آنها اکسید کبالت یا اکسید تنگستن به کار رفته است. در فضای بین لایه ها یون لیتیوم قرار می گیرد. در حالت شفاف شیشه این یون ها در یک طرف از لایه قرار دارند، زمانی که جریان الکتریسیته فعال می شود یون ها به سمت دیگر شیشه حرکت می کنند و با حرکت یون ها حالت مات شیشه فعال می شود.

در بعضی از شیشه های هوشمند نیز از ماده PDLC در فضای بین لایه ها استفاده می شود. این ماده اگر به صورت نامنظم روی لایه پلیمری پخش شود شیشه به صورت مات دیده می شود، چون نور دچار شکست می شود. در حالت شفاف هم کریستال های مایع به صورت منظم و هم جهت قرار می گیرند و نور بدون شکست از شیشه عبور می کند و شیشه به صورت شفاف دیده می شود. کار کنترل ماده کریستالی در حالت منظم و غیر منظم نیز همانطور که اشاره شد از طریق ریموت انجام می شود. در ادامه مطلب به معرفی انواع شیشه هوشمند خواهیم پرداخت.

شیشه هوشمند فعال

انواع شیشه اسمارت گلس فعال

یکی از انواع شیشه هوشمند SPD است. کارکرد این نوع شیشه به این صورت است که جهت مات و شفاف کردن شیشه باید جریان الکتریسیته برقرار باشد. این نوع شیشه توانایی مسدود کردن 95 درصد از نور را دارد. این میزان مسدود کردن نور به معنی کمبود دید و تاریک شدن نیست. از مزایای فوق العاده این نوع شیشه اسمارت گلس، تغییر حالت شیشه در عرض چند ثانیه است. همچنین با وجود مزیت سایه زنی در این نوع شیشه هوشمند امکان تنظیم میزان نور در محیط وجود دارد. از جمله مکانهایی که از این نوع شیشه استفاده می شود نمای ساختمان و نورگیرها هستند.

شیشه الکتروکرومیک هوشمند 

شیشه هوشمند الکتروکرومیک دارای سه حالت مات، شفاف و نیمه مات است. زمانی که تابش نور به شیشه به صورت ملایم باشد شیشه در حالت شفاف قرار دارد، اما در صورت شدت نور حالت شیشه به مات یا نیمه مات تغییر می کند. شیشه الکتروکرومیک در دسته شیشه های فعال قرار دارد. با توجه به خاصیت کنترل نور این نوع شیشه بهتر است در مکان هایی که نیاز به کنترل کردن نور خورشید است از آن استفاده شود. در ساختمان هایی که مدت زمان زیاد تابش نور خورشید برای آنها یک نقص محسوب می شود می توان با استفاده از شیشه الکتروکرومیک این مشکل را به راحتی رفع کرد.

شیشه هوشمند الکترکرومیک و کنترل نور از طریق آن

شیشه LC هوشمند چگونه است؟ 

این نوع شیشه نیز از شیشه های فعال هوشمند محسوب می شود و برای مات بودن آن جریان برق باید وجود داشته باشد. از این نوع شیشه بیشتر در ساختمانهای تجاری و اداری استفاده می شود. در شیشه ال سی هوشمند، تغییر حالت شیشه از مات به شفاف یا بالعکس خیلی سریع اتفاق می افتد و به زمان زیادی جهت تغییر نیاز نیست.

شیشه PDLC هوشمند

در این نوع شیشه هوشمند از ماده کریستالی به جای یون لیتیوم استفاده می شود. به همین دلیل این نوع شیشه مقاومت بیشتری در برابر تغییرات دارد. در مکانهایی که نیاز به تغییر در حالت شیشه از مات به شفاف بیشتر وجود دارد معمولا از این نوع شیشه هوشمند استفاده می شود. در کل، شیشه هایی که ماده کریستالی دارند از نظر ماندگاری و طول عمر در مقایسه با سایر مدلها ماندگاری بیشتری دارند. البته میزان کیفیت و ماندگاری انواع شیشه های هوشمند به کیفیت شیشه و چگونگی نصب آن بستگی دارد.

شیشه پی دی ال سی هوشمند

معرفی شیشه نانوکریستال

تفاوت این نوع شیشه با دیگر شیشه ها این است که، در شیشه نانو کریستال از اکسید اریدیوم به جای یون لیتیوم استفاده می شود. مزیت اکسید اریدیوم نیز این است شیشه علاوه بر نور در مقابل گرما نیز مقاوم می شود. از این نوع شیشه معمولا در مناطقی که گرم هستند استفاده می شود چون مانع ورود گرما به محیط داخل می شود.

معرفی شیشه های منفعل هوشمند

شیشه فتوکرومیت یکی دیگر از انواع شیشه های هوشمند است که در دسته شیشه های منفعل قرار دارد. کارکرد این نوع شیشه به این صورت است که ویژگی انتقال نور در این شیشه با توجه به اشعه ماوراء بنفش تغییر می کند. به این معنی که با تابش خورشید شیشه تغییر رنگ می دهد. از شیشه فتوکرومیک بیشتر در نمای ساختمان و پنجره های هوشمند استفاده می شود.

شیشه ترموکرومیک

این نوع شیشه نیز از نوع شیشه های منفعل محسوب می شود. با استفاده از این نوع شیشه اسمارت گلس امکان تنظیم گرما در محیط وجود دارد. به عبارت دیگر کنترل انتقال نور در این شیشه بر اساس میزان گرمایی است که جذب می شود. این میزان کنترل انتقال نور در مصرف بهینه انرژی بسیار موثر است. ویژگی این نوع شیشه (تنظیم گرمای محیط) و هزینه کم آن سبب شده که یکی از پرطرفدارترین نوع شیشه هوشمند شیشه ترموکرومیک باشد.

معرفی شیشه هوشمند لمینت

در این نوع شیشه هوشمند میکروفیلم در بین دو شیشه لمینت قرار می گیرد. از مزایای این نوع شیشه می توان به آنتی استاتیک بودن، ضد آب بودن و آنتی یو وی بودن اشاره کرد. معمولا از این نوع شیشه اسمارت گلس در درب اتوماتیک، دیواره بیرونی استخر، پارتیشن اداری، دیواره حمام و انواع پنجره استفاده می شود.

شیشه برچسبی 

در شیشه های برچسبی هوشمند میکروفیلم به صورت ورقه ورقه است که یک طرف آنها برچسب دارد و از طریق همین برچسب در پشت شیشه چسبیده می شود. آنچه که در کیفیت شیشه برچسبی موثر است تمیز بودن شیشه در حین چسباندن برچسب است. در واقع اگر کوچکترین لکه و یا رطوبتی روی شیشه وجود داشته باشد برچسب به صورت درست و اصولی نمی چسبد و بعد از مدتی روند مات شدن دچار اختلال می شود.

استفاده از شیشه هوشمند در کافی شاپ جهت ایجاد زیبایی

انواع شیشه هوشمند از نظر کاربرد

در یک دسته بندی دیگر شیشه هوشمند به چند نوع مات شونده، خود تمیز شونده و آفتاب گیر تقسیم می شود.

شیشه مات شونده: به این نوع شیشه، مات شو اتوماتیک هم گفته می شود. بیشتر در مکان هایی مانند سازمانهای بهداشت، مکانهای تجاری و مجتمع های مسکونی از این نوع شیشه استفاده می شود. از جمله مزایای شیشه مات شونده می توان به بخشیدن جلوه خاص به دکوراسیون محیط و داشتن ماندگاری و طول عمر مفید اشاره کرد.

شیشه خود تمیز شونده: شیشه هوشمند خود تمیز شونده چون سطح بیرونی آن دارای پوشش دی اکسید تیتانیوم است به همین دلیل سطح آن در هر شرایطی تمیز دیده می شود. از جمله مزایای این شیشه این است که دیگر رد اثر انگشت یا جای لکه آب و … روی آن دیده نمی شود. از شیشه خود تمیز شونده بیشتر در مکان هایی مانند استخرها و مراکز صنعتی استفاده می شود. به منظور استفاده بیشتر از مزایای این شیشه بهتر است در مکانی که نور خورشید به صورت مستقیم روی آن بتابد استفاده شود به این دلیل که تابش نور خورشید سبب فعال شدن این نوع شیشه هوشمند می شود.

شیشه آفتاب گیر: شیشه های آفتاب گیر سبب دریافت نور کمتری می شوند. عملکرد شیشه آفتاب گیر نیز مانند فناوری ترموکرومیک است. در ساختمان هایی که از نمای شیشه ای استفاده می کنند معمولا از این نوع شیشه هوشمند استفاده می شود. این شیشه ها مانع جذب گرمای نور خورشید می شوند  و نوعی عایق در برابر گرمای خورشید هستند.

مزایای استفاده از شیشه هوشمند

استفاده از شیشه اسمارت گلس علاوه بر ایجاد زیبایی ظاهری در دکوراسیون مزایای دیگری نیز دارد. * از جمله مزایای استفاده از این شیشه ایجاد یک حریم خصوصی و کنترل راحت آن است. در واقع در صورت نیاز به مات یا شفاف بودن شیشه فقط از طریق یک ریموت می توان اقدام کرد.

– علاوه بر این، کنترل نور محیط نیز به سادگی امکان پذیر است. همچنین از نظر نگهداری، به نگهداری و انجام اقدامات خاصی نیاز نیست. از نظر طول عمر و دوام نیز ماندگاری زیادی دارد.

– از دیگر مزایای استفاده از شیشه هوشمند در طراحی ساختمان ایجاد یک عایق حرارتی و عایق صدا در محیط است.

در چه مکانهایی از این شیشه استفاده می شود؟

– یکی از کاربردهای شیشه هوشمند استفاده از آن در نمای خارجی ساختمانها است. با این روش می توان از ورود نور مضر به داخل ساختمان جلوگیری کرد.

– از دیگر کاربردهای این شیشه استفاده از آن در پارتیشن های شیشه ای است. با استفاده از پارتیشن شیشه ای هم می توان حریم خصوصی را حفظ کرد، هم اینکه از نور طبیعی در محیط استفاده کرد.

 – صنایع هواپیمایی نیز از جمله موارد دیگری است که از شیشه هوشمند استفاده می کنند. جهت جلوگیری از ورود گرما و نور به داخل کابین خلبان معمولا از شیشه های هوشمند در این قسمت استفاده می شود.

– علاوه بر موارد گفته شده در محیط داخلی ساختمانهای مسکونی همچنین در بیشتر ساختمانهای اداری نیز از این شیشه استفاده می شود. در بخش ICU بیمارستانها نیز از شیشه های هوشمندی که مات می شوند استفاده می شود. دلیل استفاده از این شیشه ها در این بخش ممانعت از تابش ماوراء بنفش در این بخش است. علاوه بر بیمارستانها در مکانهایی مانند بانک ها، هتل ها، اتاق های کنفرانس، شرکت ها و … از شیشه هوشمند استفاده می شود. همچنین امروزه در بیشتر پنل های تبلیغاتی از این نوع شیشه استفاده می شود چون در این شیشه ها امکان پخش فیلم های تبلیغاتی وجود دارد.

ایجاد حریم خصوصی با مات کردن شیشه

معرفی برترین برند طراح و مجری این شیشه ها

همانطور که اشاره شد شیشه هوشمند دارای انواع مختلفی است. هر کدام از این شیشه ها مناسب مکان خاصی هستند. به عنوان مثال شیشه هایی که ضد آب باشند مناسب مکان هایی مانند حمام و استخر هستند. همچنین شیشه هایی که در نمای ساختمان به کار میروند بهتر است شیشه هایی باشند که امکان کنترل نور از طریق آنها وجود داشته باشد. جهت انتخاب درست شیشه با مکان و محیط مورد نظر بهتر است با افرادی که در این زمینه دارای تجربه کافی باشند مشورت کرد.

یکی از معتبرترین و مطرح ترین گروه در زمینه انتخاب انواع شیشه اسمارت گلس، گروه ایستاوین است. این شرکت در انتخاب نوع شیشه متناسب با محیط مورد نظر، کارفرمایان عزیز را راهنمایی کرده و امکان سفارش و نصب شیشه در صورت درخواست مشتری را فراهم می نماید.

برای مشاهده اطلاعات ارتباط با شرکت ایستاوین می توانید به صفحه تماس با ایستاوین مراجعه فرمایید.

Leave a Reply