نمای کرتین وال در یک تقسیم بندی کلی به دو نوع فیس کپ و فریم لس (البته فریم لس دارای دو نوع یو چنل و سمی فریم لس است) تقسیم می شود. تفاوت این دو نوع نما در درپوش های خاصی است که در نمای فیس کپ استفاده می شود.
هر دو این نماها، از نمای شیشه ای در ساختمانهای مدرن هستند که شباهت زیادی به هم دارند. اما در کنار این شباهتها، تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس از جنبه های مختلف باعث کاربری متفاوت آنها در ساختمان سازی شده است.
در یک تعریف کلی می توان گفت نمای فیس کپ سبکی از نمای شیشه ای با تجهیزات پروفیل و لامل است که با سازه مجزا از ساختمان پیاده سازی می شود.
در مقابل نمای فریم لس فاقد این مصالح کاربردی بوده و بدون فریم است. قالب استفاده شده برای نگهداری شیشه ها در این نوع قاب های آهنی و آلومینیومی هستند.
در فرصت این نوشتار قصد داریم به توصیف تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس بپردازیم.
تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس
نمای کرتین وال چیست؟
کرتین وال (Curtain Wall) اصطلاحی است که به یک نمای شیشهای پرکاربرد برای پوشش بیرونی ساختمانهای بلند مرتبه اشاره دارد. این نما نوعی سیستم غیر سازهای و خودایستاست که وزن هیچ بخشی از ساختمان را به جز وزن خود تحمل نمیکند. خودایستا بودن این سیستم بدین معناست که وزن مرده کرتین وال به سازه اصلی ساختمان وارد نمیشود و خود به تنهایی وزنش را تحمل میکند. این محصول دارای سبک هایی جهت پیاده سازی نماست، که در ادامه به تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس میپردازیم.
کرتن وال یکی از محصولات گروه ایستاوین میباشد، برای آشنایی بیشتر با این محصول ما در مقاله ایی به معرفی نمای کرتین وال پرداخته ایم.
نمای فیس کپ چه ویژگی هایی دارد؟
سیستم استیک فیس کپ (Face Cap) سیستمی است که در آن از قطعات عمودی یا مولین (Mullion) و قطعات افقی یا ترنزوم (Transom) استفاده می شود. اجزاء این سیستم را لامل می نامیم. در این سیستم قطعات عمودی (Mullion) ابتدا نصب می گردند، سپس قطعات افقی (Transom) و در نهایت شیشه و یا لنگه های پنجره بازشو روی سیستم نصب می گردند. در سیستم استیک قطعات نگهدارنده جام های شیشه از بیرون مشخص اند. این قطعات نگه دارنده را به عنوان کپ (Cap) می شناسیم.
در این نوع نمای کرتین وال لامل ها (منظور از لامل سازه و یا پایه ی نما است) به صورت افقی و عمودی نصب می شوند و شیشه ها در میان لامل ها قرار می گیرند. بعد از این مرحله درپوش هایی که در این نما استفاده می شوند سبب فیکس شدن شیشه ها می شوند.
مقطع پروفیل آلومینیوم در نمای کرتین وال فیس کپ
در تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس حقیقت این است که سطح ایمنی این نمای شیشه ای بسیار بالاست و در برابر عوامل نامساعد محیطی مانند طوفان، زلزله و انقباض و انبساط پایداری بسیار خوبی دارد. کرتین وال عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی بسیار خوبی است. این حالت به دلیل فاصله سازه شیشه ای با بدنه ساختمان به وجود می آید که همانند پوششی دور ساختمان را فرا گرفته است.
نمای شیشه ای فریم لس
نمای فریم لس چه ویژگیهایی دارد؟
نمای فریم لس با اینکه ظاهرا بدون فریم به نظر می رسد، اما در واقعیت فریم های آن به شکل مخفی طراحی و اجرا شده است. از جمله تفاوت فیس کپ و فریم لس، همانطور که به نظر می رسد به دلیل حذف قاب بندی هیچ گونه ممانعت بصری وجود ندارد.
در ساختار این نماها پروفیلها به شکل شبکه بندی طراحی می شود که شیشه ها داخل آن فیکس می شوند. با حذف یک سری از یراق آلات طبیعتا در هزینه های ساخت نما صرفه جویی می شود.
مهم ترین وجه تمایز نمای کرتین وال با فریم لس در همین بدون فریم بودن شیشه هاست که چشم انداز باز و کاملی به محیط پیرامون می دهد. این خصوصیت باعث شده سازندگان مراکز تجاری آن را برای منحصر به فرد شدن بنا انتخاب کنند.
نمای فریم لس با حداقل پروفیلهای کاربردی ظاهر شیشه ای یکپارچه و جذابی ایجاد می کند و باعث می شود محیط ساختمان از حداکثر میزان نور بهره مند شود.
در ضمن تنوع گسترده این نمای شیشه ای در طراحی و رنگ و اجرای آسان و مهمتر از آن امکان تعمیر و تعویض راحت برتری محسوب می شود.
نصب و تعویض شیشه ها از فضای داخلی ساختمان باعث ارجحیت در انتخاب این نما شده است. یکی دیگر از برتری های نمای فریم لس به صرفه بودن هزینه های اجرایی و زمان کوتاهتر تکمیل پروژه است.
تفاوت اصلی نمای فیس کپ و فریم لس چیست؟
مراحل اجرایی پروژه های نمای کرتین وال تا مرحله مدول بندی در هر دو سیستم مشابه است. تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس دقیقا در نحوه نصب شیشه ها در نمای ساختمان است که تفاوتهای ظاهری را به وجود می آورد. این وجه تمایز به شیوه اجرایی برای ثابت نگهداشتن شیشه ها روی نما مربوط می شود.
ساختار نمای کرتین وال فیس کپ
در مدل کرتین وال فیس کپ شیشه های نما از بخش خارجی نصب می شوند. به این شکل که شیشه ها با طراحی دوجداره بر روی قسمت خاصی از دماغه لامل فیکس می شود. در ضمن برای تثبیت شیشه پروفیل های آلومینیومی نگهدارنده استفاده می شود که به دماغه لامل متصل هستند. در نهایت درپوش های آنادایز شده برای روکش کردن نگهدارنده ها تعبیه شده است. پروفیلهای محافظ با پهنای 5 سانتی متر پیرامون مدولها را احاطه کرده اند. نام فیس کپ هم به دلیل همین شکل ظاهری بر این سیستم نهاده شده است.
گستردگی بصری در نماهای شیشه ای
ساختار نمای فریم لس
در سازه نوع فریم لس به جای استفاده از نگهدارنده شیشه و درپوش برای محافظت از شیشه بین لامل ها از چسب های استراکچرال استفاده می شود. به این شکل که شیشه های با ساختار دوجداره روی پروفیل های آلومینیومی قاب بندی قرار می گیرند. سپس شیشه ها به وسیله چسب از بخش داخلی ساختمان روی لامل ها فیکس می شوند. این تفاوت اصلی فریم لس است که در نمای شیشه ای ساختمان درپوش و نگهدارنده رویت نمی شود و جلوه ظاهری فاقد فریم است.
تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس از جنبه ساختاری
با وجود اینکه این دو سبک از اجرای نمای شیشه ای از لحاظ متریال شیشه و ظاهر نما شباهت زیادی به هم دارند اما از لحاظ ساختاری تفاوتهای قابل توجهی در متریال یراق آلات و روش اجرا وجود دارند.
- روش نصب و اجرا: نمای کرتین وال به صورت مجزا از ساختمان و بدون وارد کردن بار مرده به ساختمان نصب می شود. اما سازه فریم لس به طور مستقیم روی سطح اجرا شده اما دید بازتر و وسیع تری با روشنایی بیشتر ایجاد می کند.
- کاربرد پروفیلهای فلزی: در هر دو سبک نما از آلومینیوم و سایر آلیاژها برای قالب بندی شیشه استفاده می شود اما نسبت آن در انواع مختلف متفاوت است.
- ابعاد شیشه ها: در نمای فریم لس به دلیل ساختار امکان کاربرد پنل های بزرگ شیشه ای امکان پذیر نیست. معمولا با ابعاد متوسط شیشه ساخته می شود. با این توصیف نسبت به کرتین وال محدودیت های بیشتری برای اجرا دارد.
- مقاومت سازه: همانطور که به نظر می رسد نمای کرتین وال به دلیل ساختار متفاوت و داشتن قاب نگهدارنده مقاومت بیشتری نسبت به نمای فریم لس برای مناطق زلزله خیز دارد. به همین دلیل نمای کرتین وال هزینه های بیشتری نسبت به فریم لس دارد.
- ظاهر نما: ممکن است در نگاه اول این دو مدل نما مشابه به نظر برسند، اما با توجه به تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس و استفاده از پروفیل در نمای کرتین وال تشخیص آنها کار ساده ای است. از نظر زیبایی بصری هر کدام ویژگی های مختص به خود دارند.
سخن پایانی
نمای شیشه ای کرتین وال و فریم لس در نماسازی ساختمان های مدرن و شیک بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ظاهر منحصر به فرد این سبک های نماسازی برای ایجاد جلوه بصری خیره کننده در ساختمان های اداری و تجاری، برج های مسکونی و ویلاها انتخابی کاملا هوشمندانه است.
آنچه تفاوت نمای کرتین وال فیس کپ و فریم لس را مشهودتر می کند به عواملی مانند ظاهر، ساختار اجرایی، نحوه نصب، نوع و ابعاد شیشه و… بستگی دارد. از نظر زیبایی بصری هم هر کدام مزایای خود را دارند. اگر بخواهید از لحاظ خصوصیات چشمگیر و کاربردی بودن در مورد این دو تصمیم گیری کنید، باید کلیاتی در مورد شرایط ساختمان و همچنین بودجه اجرایی مورد نیاز را در نظر بگیرید. به هر حال نوع شرایط و کاربری ساختمان، ویژگی ها و شرایط آب و هوایی و سلیقه کارفرما در این انتخاب تعیین کننده است.
طراحی، تولید و اجرای انواع نماهای شیشه ای برتری تیم ایستاوین نسبت به دیگران سازندگان است. ارائه مشاوره در خصوص انتخاب مناسب ترین نوع نمای شیشه ای با توجه به کاربری شما، از جمله خدمات این شرکت است. ما مفتخر هستیم با بکارگیری با کیفیت ترین متریال ها و اجرای دقیق و حساب شده آن ها، صفر تا صد نمای شیشه ای پروژه شما را پیش می بریم.