فهرست مطالب

شکست شیشه دوجداره

فهرست مطالب

پنجره هایی با ساختار متفاوت

شیشه های دوجداره نسل جدیدی از عایق ها در صنعت در و پنجره سازی هستند که با ساختار دو لایه خاصی در فریم پروفیل جای گذاری شده اند. با اینکه مقاومت این شیشه های سکوریت شده به دلیل دو لایه بودن خیلی فراتر از شیشه معمولی است، اما گاهی این شیشه ها خود به خود و بدون اصابت ضربه خاصی دچار شکستگی می شوند. این نوع شکست شیشه دوجداره چند دلیل عمده دارد. در این نوشتار قصد داریم به رفع ابهاماتی در مورد این چالش بپردازیم.

پیشنهاد می کنیم مقاله شیشه های ضد گلوله را نیز مطالعه فرمایید.

شکستگی خود به خود شیشه

ساختار شیشه دوجداره در پنجره های UPVC

بخش اساسی در پنجره های UPVC به شیشه دوجداره ای اختصاص دارد که بدنه آن را تشکیل داده است. ساختار شیشه ای با ضخامت 5 میل به بالا که از جفت شدن دو لایه شیشه در کنار هم ساخته شده است. بخش میانی دو شیشه بعد از ایجاد حالت خلا با گازی بی اثر پر می شود. این لایه قوی در شیشه های دوجداره با عایق بندی که دارد از انتقال گرما و سرمای شدید،  آلودگی، گرد و غبار و عوامل ناخوشایند محیطی به داخل خانه جلوگیری می کند. نسل جدید پنجره های عایق بندی شده با شیشه دوجداره مزایای فراوانی در ساختمان سازی امروزی به وجود آورده اند. به طوری که از ما در برابر خیلی از مشکلاتی که پیش از این گریز ناپذیر بود مانند صدای مهیب رفت و آمد خودروها در بزرگراه محافظت می کند.

شیشه پنجره های دوجداره به سادگی نمی شکند. اما اگر به هر دلیلی مشکل شکست شیشه دوجداره پیش بیاید تعویضش کار دشواری است. شیشه پنجره های دوجداره موقع شکستن به قطعات ریز کریستالی غیر برنده تبدیل می شود که به اطراف پاشیده نمی شوند و خطر شیشه های قدیمی را در ایجاد حوادث خطرناک ندارند. اما به دلیل سختی تعویض آن باید استانداردهای ساخت و نصب دقیقا تحت نظارت قرار بگیرد. با صرفنظر از بروز صدمات فیزیکی به پنجره، گاهی شیشه به طور خود به خودی و بی دلیل دچار شکستگی می شود. این اتفاق ذهن خیلی از صاحبان ساختمانها را به خود مشغول کرده است. در ادامه به این موضوع می پردازیم و بعضی راهکارهای اصلی مقابله با شکستگی خود به خود شیشه را ارائه می دهیم.

شکست شیشه دوجداره به طور ناگهانی

معمولا پنجره های دوجداره با دو لایه شیشه سکوریت تولید می شوند. در این حالت مقاومت بیشتری در برابر ضربه و فشار خواهند داشت. اگر با وارد شدن ضربه شیشه بشکند، به ذرات کریستالی ریز و غیر برنده تبدیل می شود. از این لحاظ به شیشه های سکوریت شیشه ایمن می گویند. اما مواقعی هم وجود دارد که شیشه به طور ناگهانی و بی دلیل می شکند و پودر می شود. علت این اتفاق به آیتم های ریسک مختلفی بر می گردد که عامل اصلی آنها تنش های ایجاد شده در شیشه سکوریت در روند تولید یا در حین نصب و جابجایی  است. به این حالت که شیشه سکوریت خود به خود می شکند اصطلاحا خودکشی شیشه می گویند. گاهی حتی با وجود استحکام و ضخامت کافی در شیشه های دوجداره شاهد ترک خوردن آن هستیم.

با آگاهی از احتمالات موثر در شکست شیشه دوجداره می توان از بروز اتفاقات پیش بینی نشده جلوگیری کرد. در ادامه اصلی ترین عوامل بروز شکستگی های ناگهانی شیشه دوجداره توصیف می شود.

شکست شیشه دوجداره ناشی از اختلاف فشار هوا

در شرایطی که هنگام تولید شیشه های دوجداره و ایجاد خلا هوا بین دو لایه، عملیات air balance انجام نشود، به دلیل اختلاف فشار بین محل تولید شیشه و محل نصب، پس از گذشت مدتی احتمال ترکیدن شیشه ها وجود دارد. به عنوان نمونه شیشه های دوجداره ای که در تهران ساخته می شوند و برای نصب به شهرهای مختلف ایران فرستاده می شوند، ممکن است این مشکل را پیدا کنند. به خصوص هنگامی که محل نصب شیشه یکی از شهرهای شمالی مانند مازندران باشد که به دلیل نزدیکی به سواحل ارتفاع کمتر و فشار هوا بالاتر است.

برای پیشگیری از شکست شیشه دوجداره هنگام انتقال شیشه ها به شهر مورد نظر در محل تخلیه بار عملیات ایر بالانس انجام می شود. با این کار فشار بین دوجداره با فشار هوای منطقه همسان شده و جلوی شکست شیشه گرفته می شود. راهکار دیگر این است که در همان محل کارخانه درصد گاز تزریقی بین دوجداره نسبت به فشار بالا یا پایین منطقه مقصد تغییر داده شود. در نتیجه باید فشار گاز بین دو لایه شیشه دو جداره بیشتر از فشار هوای منطقه مقصد یا مشابه یا آن باشد.

ترک خوردن شیشه در اثر فشار فریم پنجره یا زهوار

در مواقعی شیشه دوجداره با ضخامتی بیشتر از حد استاندارد پنجره سفارش داده میشود. در این شرایط ناگزیر زهوار شیشه در حین نصب با دشواری در فریم جاسازی می شود. از این رو شیشه تحت فشار قرار گرفته و پس از گذشت مدتی از نصب به دلیل تحت فشار بودن، شکست  ناگهانی اتفاق می افتد. در این مواقع اگر نصاب پنجره فرد متخصص و ماهری باشد، وجود این فشار را احساس کرده و صاحب کار را باخبر می کند. بنابراین از نصب پنجره مشکل دار خودداری می کند. این اقدام شما را از خسارات احتمالی بعدی برحذر خواهد داشت. در چنین شرایطی کار با شرکت های معتبر و برند بازار که خدمات پس از فروش دارند به نفع شماست. آنها نصاب های کارآزموده به محل نصب اعزام می کنند. از این رو تمام عملیات از ابتدا تا پایان اصولی انجام شده و خطاهای احتمالی بررسی می شود.

شکست شیشه دوجداره در اثر تماس با فلز

نصب شیشه دوجداره به همان اندازه استانداردسازی تولید با اهمیت است. اگر شیشه در هنگام جاگیری در بدنه با قطعه ای فلزی مانند پیچ یا کانکتور پنجره در تماس باشد، هر عاملی مثل گرما و سرما موجب ایجاد فشار شده و شیشه به طور ناگهانی می ترکد. با این توصیف بیش از پیش به اهمیت خرید از تولید کنندگان معتبر و برندهای استاندارد پی می بریم. در صورتی که شیشه دوجداره سکوریت در مرحله سکوریت سازی به طور استاندارد تولید شده باشد و محل نصب شیشه در پروفیل مناسب باشد، مشکلاتی مانند شکست خود به خودی شیشه به ندرت اتفاق می افتد. لبه های شیشه (از هر نوعی که باشد) در صورت اصابت ضربه، احتمال ترک خوردن و شکستن آن زیاد است. در نهایت این ترک خوردگی های هر چند کوچک و محدود به تمام شیشه سرایت می کند. به همین دلیل اغلب سازه هایی که با شیشه سکوریت ساخته می شوند دارای حفاظ های لاستیکی هستند.

وجود ناخالصی در شیشه سکوریت

شکست شیشه دوجداره همیشه به فاکتورهای استانداردسازی نصب بر نمی گردد، بلکه گاهی مشکل از تولید خود شیشه است. وجود ناخالصی در شیشه خام پس از اتمام عملیات سکوریت سازی می تواند یک عامل تنش باشد. این ناخالصی ها پس از مدتی در شیشه میل به انبساط پیدا می کنند و باعث شکست ناگهانی شیشه می شوند.

شکست ناشی از ایجاد درزه

گاهی ممکن است شیشه پس از فرآیند جاگیری و حتی پس از نصب کاملا سالم باشد. اما چندین روز بعد از نصب خط ترک یا شکست شیشه دوجداره از پایین به بالا یا به شکل مورب ایجاد شود. دلیل اصلی می تواند ایجاد درزه ریز در هنگام انتقال شیشه و جابجایی در هنگام تخلیه بار باشد. در نتیجه پس از نصب این درزه به تدریج پیشروی کرده و به سمت پایین یا بالا خط شکست ایجاد می کند.

جلوگیری از شکست شیشه دوجداره

از نظر فنی و علمی شکست شیشه دوجداره و ترک خوردن ناگهانی توجیه پذیر نیست. قطعا دلایلی در آن دخیل بوده است. مواردی که مهم ترین آنها شامل آیتم های زیر است:

کاربرد مواد اولیه ناخالص و نامرغوب

تغییرات ناگهانی دما و سرد و گرم شدن شدید و شوک به شیشه

شکستگی های ریز در هنگام انتقال و نصب

عدم تناسب ضریب حرارت شیشه و فریم چارچوب آن

وجود انواع ناخالصی مانند سولفید نیکل در شیشه خام

سخن پایانی

با مواردی که ذکر شد می توان به این نتیجه رسید که خرید از تولید کنندگان معتبر پنجره دوجداره ریسک خسارات ناگهانی شکست شیشه دوجداره را به شدت پایین می آورد. شیشه دوجداره سکوریت باید به طور استاندارد سکوریت شده باشد. اثری از ناخالصی در ساختار شیشه نبوده و کاملا خالص باشد. در فرآیند تولید از شیشه های فلوت درجه A استفاده شده و با ماشین آلات استاندارد تولید و برش زده شود.  نهایتا حمل و نقل اصولی و نصب استاندارد شکست های ناشی از اختلاف فشار هوا و یا وجود درز و نصب غیر اصولی را بسیار پایین می آورد. نکته بسیار مهم دیگر این است که در هنگام تولید شیشه محاسبات اندازه به طور دقیق انجام شود. ضمن اینکه شرایط اختلاف فشار و دمای محل نصب در نظر گرفته شود تا اختلاف فشار و تحت تنش بودن شیشه در فریم و اتفاقاتی از این دست باعث شکستن خود به خودی شیشه نشود.

با رعایت موارد فوق و همچنین قالب گیری اصولی شیشه سکوریت با ضخامت استاندارد در روند تولید وجاگذاری مناسب در فریم، می توان از بروز شکست شیشه دوجداره پیشگیری کرد. جنس و ضخامت شیشه باید متناسب با اقلیم منطقه و کاربری ساختمان مورد نظر انتخاب شود.

تیم ایستاوین با ارائه شیشه از برترین تولید کنندگان داخلی و همچنین بهره گیری از متخصصین نصب حرفه ای و کارآزموده، به شما این اطمینان را می دهد که شیشه ها در قاب پنجره به درستی جایگذاری می شوند. همچنین در صورت درخواست کارفرما در حین بستن قراداد این امکان وجود دارد که شکست شیشه تا مرحله نصب به عهده تیم ما باشد.